Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

NA RAMAZANSKOM BAJRAMU U ZAGREBUNa kraju ramazanskog posta 4. lipnja, 2019. muftija Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj i predsjednik Mešihata, akademik, dr. Aziz ef. Hasanović pozvao je čelne djelatnike društvenog života u Republici Hrvatskoj na Ramazanski bajram ili festival prekida posta. U raskošnoj sali hotela West Inn okupili su se političari i nositelji vlasti, mnogi veleposlanici u Republici Hrvatskoj, rektori i dekani visokog školstva, predstavnici vjerskih zajednica kao i voditelji Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj.

20190605-a_01.jpg

U duhu Ramazana svi govornici su isticali važnost sve boljih međuljudskih odnosa. Tijekom ramazanskoga posta, od zore do zalaska sunca vjernici ne konzumiraju hranu i ne piju (uključujući vodu), suzdržavaju se od seksualnih odnosa i pušenja duhana. Posebna se važnost pridaje čistoći misli (uključujući i strastveni pogled) i djela tako da se izbjegava svaka laž, psovka i ogovaranje.
Nakon uvodnog pozdrava i govora muftije Aziza ef. Hasanovića, govorili su gradonačelnik grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, potpredsjednik Sabora akademik Željko Rajner, predsjednik vlade gospodin Andrej Plenković i predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović. Bilo je lijepo vidjeti kako političari, bez obzira na stranačke razlike, sjede zajedno, tako i veleposlanici i predstavnici vjerskih zajednica. Ovom prigodom čestitalo se na arapskom: ”Bajram šerif mubarek olsun“ ili u prijevodu, ”Neka je plemenit Bajram“. Glavni tajnik Udruge za vjersku slobodu u RH, adventistički pastor, Dragutin Matak je u povodu ovog skupa rekao: ”Ovakve prigode samo zbližavaju ljude, jer uostalom, priznali to ili ne, Bog je naš Stvoritelj i Roditelj, a mi smo svi braća i sestre. Što smo bliži Njemu bliži smo i međusobno.

Dragutin Matak,
Glavni tajnik Udruge za vjersku slobodu u RH

20190605-a_02.jpg 20190605-a_03.jpg 20190605-a_04.jpg 20190605-a_08.jpg 20190605-a_09.jpg 20190605-a_06.jpg 20190605-a_05.jpg