Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta


Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku slobodu u RH

27. siječnja 2019. u 11.00 sati u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu organiziran je susret u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. 27. siječnja 1945. sovjetska Crvena armija je oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički logor - Auschwitz, u kojem je ubijeno više od milijun i sto tisuća ljudi. Skupu je bio nazočan izraelski veleposlanik NJ. E. Ilan Mor, izaslanik Njemačkog veleposlanstva, rabin Luciano Moše Prelević, predsjednik Židovske opčine Ognjen Kraus te ostali uvaženi gosti.

null
Predsjednica Šoa akademije Sanja Zoričić ”“ Tabaković je u uvodu pozdravila sve prisutne i predstavila članove njemačke organizacije Marš života (March des Lebens ili March of Life). Bilo je izuzetno dojmljivo slušati svjedočanstva i isprike mladih iz Njemačke čiji su djedovi i bake sudjelovali u nacističkim zločinima diljem Evrope. Većina njih dolazi iz Tiibingena, mjesta u kojem se nalazi poznato sveučilište koje je prednjačilo u podupiranju progona Židova u Drugom svjetskom ratu. Nekada su bili poznati kao prvo sveučilište u Njemačkoj bez židovskih profesora, a danas prednjače u suočavanju s prošlošću i isprikama svima koji još i danas osjećaju posljedice nacističke svireposti. Pokret je nastao 2007. a povorke pomirenja su organizirane u dvadesetak zemalja u više od 350 gradova. 2017. Židovska zajednica u Halleu dodijelila im je priznanje za toleranciju i razumijevanje, što je pozdravila i Izraelska skupština (Knesset). Na kraju je prikazan izraelski dokumentarni film Forgotten (Zaboravljeni) redateljice Nitze Gonen.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se u Hrvatskoj na razne načine i tako se odaje počast Židovima stradalim u nacističkim logorima u Drugom svjetskom ratu, njih šest milijuna. Duboka sućut i isprika je upućena i svim ostalim stradalnicima koji su gubili sva svoja prava, pa i život, zbog svojih uvjerenja i nacionalne pripadnosti.

Posebno valja istaknuti veliki natpis na Zagrebačkoj katedrali u znak sjećanja na žrtve holokausta i izjavu kardinala Bozanića kako: ”Trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi.“

null null null null null null null null null null null