Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

U povodu međunarodnog dana vjerske slobode održana svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj 2018null

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održala je 27. siječnja 2018. u 18.00 sati svečanu skupštinu u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode u rektorskoj auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. Geslo skupa je bilo “Od dužnosti do ljudskih prava”, a pod tim naslovom je prigodno predavanje održala dr. sc. Jadranka Brnčić, znanstvena suradnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i profesorica biblijske hermeneutike.
Hrvatsku himnu je otpjevao muški trio Gospel ansambla Agape i dobio kompliment za aranžman od bivšeg predsjednika RH i vrsnog glazbenika dr. Ive Josipovića. Sudionike je pozdravio i otvorio svečanu skupštinu mr. Željko Mraz, predsjednik Udruge. Budući da je istog dana bio međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta minutom šutnje izrazili smo poštovanje svim žrtvama ”“ Židovima, Srbima, Romima, Hrvatima i svima koji su stradali pod naletom fašističke represije.

Nakon pozdrava i izraza gostoprimstva rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa uslijedili su pozdravi političara i njihovih poslanika. Svi su zaželjeli Udruzi uspješan nastavak djelovanja i čestitali su laureatima na priznanjima za promicanje dijaloga između religija i društva. Uslijedilo je predavanje dr. sc. Jadranke Brnčić ”Od dužnosti do ljudskih prava” u kojem je istakla da prava proizlaze iz dužnosti, a dužnost je dug poštovanja prema vrijednosti svakoga bića kao takvog.

Uvod u uručenje priznanja laureatima iznio je tajnik Udruge dr. sc. Dragutin Matak. Prvo je priznanje dobio dr. sc. Dražen Glavaš posmrtno. Obrazloženje je iznio Željko Mraz, a priznanje je primila supruga Jodi Glavaš s djecom. Minutom šutnje izrazili smo svoju sućut i poštovanje ovom rano preminulom čovjeku, bratu u Kristu i prijatelju. Gospodin Danijel Berković je pročitao obrazloženje za uručenje priznanja Doc. dr. sc. Lidiji Matošević, voditeljici studija Protestantska teologija ”Matija Vlačić Ilirik“ koja se srdačno zahvalila na ovom priznanju. Dipl. iur. Simo Rajić je dobio priznanje za zastupanje svih vjerskih zajednica, izuzev katoličke Crkve koja je imala svoje predstavnike u odboru za ljudska prava Hrvatskog sabora. Bio je i jedan od pravnih kreatora ugovora o odnosima Srpske pravoslavne Crkve i Hrvatske države, što je bio dobar obrazac za uređenje odnosa drugih zajednica sa državom Hrvatskom. Obrazloženje je iznio ravnatelj Srpske pravoslavne gimnazije protojerej stavrofor mr. Slobodan Lalić. Dr. sc. Thomas E. Sibley, jedan od osnivača Biblijskog instituta u Zagrebu dobio je priznanje što je Biblijski institut otvorio za sve studente, bez obzira na vjeroispovijest i dob. Neki studenata su bili ateisti. Obrazloženje je pročitao mr. Mladen Dominić, predsjednik Kristovih Crkava u RH. Posljednji je laureat bio dr. sc. Zoran Grozdanov koji smatra da ateisti i vjernici mogu zajedno raditi na promicanju zajedničke slike boljeg društva. Obrazloženje je iznio Josip Takač, prof. jedan od osnivatelja Udruge.

Nakon uručenja priznanja slijedili su pozdravi predstavnika vjerskih zajednica. Naročitu pozornost je privukao novoizabrani biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Republici Hrvatskoj gospodin, Peter Szenn koji je izrazio spremnost doprinositi djelovanju Udruge. U ime Kršćanske Adventističke crkve u RH skup je pozdravio pastor Neven Klačmer, predsjednik Hrvatske konferencije. Bio je to još jedan skup na kojem su se nudile prilike sresti ljude koji se u svojem vjerskom i ideološkom djelovanju razlikuju, ali žele rušiti predrasude o drugima i drugačijima i slobodni graditi mostove. Tijekom cijelog večera dominiralo je opušteno prijateljsko raspoloženje, baš kakvo apostol Pavao opisuje: ”gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.“ (2Korinćanima 3,17)

U zaključku svečane Skupštine prof. dr. sc. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i član Glavnog odbora Udruge, ponovio je glavne zaključke skupštine, čestitao laureatima i zahvalio se predstavnicima medija, uredniku HRT-a mr. Augustinu Bašiću i Darku Kovačeviću voditelju odjela za komunikacije Kršćanske adventističke Crkve u RH.

Na kraju je predstavljen i podijeljen novi broj časopisa Vjerska sloboda, koji izvješćuje o značajnijim djelovanjima Udruge i osvrće se na tekuće izazove vjerskoj slobodi. Uslijedilo je druženje uz ukusnu zakusku.

Dr. sc. Dragutin Matak, glavni tajnik Udruge