Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Što se dogodilo? Pregled početaka Lutherove reformacijeTimothy J. Wengert

null

Ono što se dogodilo u listopadu 1517. započelo je petnaest godina ranije u gradu Erfurtu. Susrele su se dvije osobe, čije su teologije, bez njihova saznanja, išle u suprotnom smjeru. Jedna od tih osoba bio je devetnaestogodišnji sveučilišni student Martin Ludher (tako je tada pisao svoje ime), koji je te godine (1502.) trebao primiti diplomu bakalaureata, pripremajući se za nastavak studija, za magisterij (1505.). Iste te godine Raimund Peraudi, papinski legat podrijetlom iz Francuske, posjetio je Erfurt kako bi pomogao pri organizaciji, te propovijedao u povodu jubilarne 1500-te godine. Jedan od svećenika Peraudijeve administracije bio je i Johann von Paltz, augustinski fratar iz istog samostana u Erfurtu, u koji je nakon nenadane promjene smjera svojega poziva, 1505. primljen Martin Luther. Kada je Luther 1517. preispitivao teološku utemeljenost ove prakse izravno se usprotivio i Peraudiju i von Paltzu.

» Opširnije

Ususret velikom jubileju


Prof. dr.sc. Ivan Markešić
Proslava 500. godišnjice početka Reformacije (31. listopada 1517.) više je od jubilarne proslave: objašnjava sociolog religije i član glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu u RH.

null

Iako smo svakodnevno suočeni s inflacijom pojmova kao što su jubileji, obljetnice, godišnjice, dani ovoga ili onoga, sjećanje na ovo ili ono, na onoga ili onu, itd., ipak proslava 500. godišnjice početka Reformacije (31. listopada 1517.) više je od jubilarne proslave. Razloga ima jako puno. I ovdje ću navesti samo neke.

» Opširnije

Treba li nam Udruga za vjersku slobodu?


Uvodni govor glavnog tajnika Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj dr. sc. Dragutina Mataka na svečanoj skupštini Udruge u povodu Svjetskog dana vjerske slobode u Auli Sveučilišta u Zagrebu, 28. 01.2017.

20170205-01_matak1.png

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj nastoji promicati preventivno i izravno slobodu vjerovanja, nevjerovanja ili promjene svojih uvjerenja prema 18. članku Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija iz 1948: ”Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.“

» Opširnije

ŽIVIMO LI U SVIJETU STRAHA?


Prof. dr. sc. Ivan Markešić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

20170205-02_markesic.jpg
Poštovani i dragi prijatelji,
Dolazeći večeras u ovu prelijepu aulu zagrebačkoga sveučilišta primijetili ste moto ovogodišnje Glavne skupštine naše udruge - Udruge za vjersku slobodu. Dobili ste ga i na pozivnici. Taj moto je zlatno načelo sve tri monoteističke religije, i glasi:

”Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!“ (Levitski zakonik 19,18; Evanđelje po Marku 12,31)
”Nitko od vas istinski ne vjeruje sve dok ne želi svome bratu ono što želi sebi.“ (Poruka Poslanika - Hadith-Nawawi)

”Dobro i zlo nisu isto! Na zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati! (Kur'an -41:34)
”Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.“ (Rim 12,21)

» Opširnije

Zabrinjavajuće stanje vjerske slobode u svijetu


Prof. dr. sc. Miroslav Volf, profesor teologije na katedri Henry B. Wright Sveučilišta Yale u SAD-u i utemeljitelj Yale centra za vjeru i kulturu.
20170205-aavolfmi.jpg
Dragi prijatelji ,
Molim vas primite moje isprike što ne mogu nazočiti ovom skupu koji odaje priznanje mojem radu i radu četiri eminentna građanina naše lijepe Hrvatske, velikog humaniste i liječnika dr. Slobodana Langa, akademika Ivana Supičića, biskupa požeškog Antuna Škvorčevića i episkopa slavonskog Jovana Čulibrka. Trenutno se nalazim u Londonu, gdje govorim na konferenciji o religiji i nasilju u organizaciji jednog od najvećih rabina današnjice, mog prijatelja, lorda Jonathana Sacksa u suradnji sa zakladom Templeton.

» Opširnije

|| Starije >>